Adem en ontspanningstherapie

Het vermogen tot ontspanning en zelfregulatie is een vaardigheid die gedurende ons hele leven ontzettend waardevol is. Soms zijn er periodes in het leven waarin we ons meer gespannen, onrustig of onprettig voelen. We zijn niet meer in balans. Dit kan gebeuren door bepaalde levensomstandigheden zoals: een hoog ervaren werkdruk, problemen of conflicten thuis of op het werk of uiteenlopende emotionele levensgebeurtenissen, bijvoorbeeld overlijden van een dierbare.

Dit zijn allemaal vormen van spanning die bij ieder mens een ander effect teweeg brengen.

Houden stressvolle omstandigheden langere tijd aan of lukt het je niet om spanning te reguleren, dan kunnen klachten ontstaan. Denk aan langdurige hoofdpijn of spierpijn, een burn out, hyperventilatie, slaapproblemen of depressie. Het zelfherstellend vermogen schiet te kort.


 De belasting is als het ware te hoog voor de belastbaarheid. Uw weerstand kan in zo’n periode verminderen waardoor klachten ontstaan of verergeren.

Problemen kunnen ontstaan door te weinig kracht, maar ook door een teveel aan spanning en onvoldoende loslaten. Een deel van deze spanning is dan disfunctioneel en dit is goed te beïnvloeden middels adem en ontspanningstherapie. Het uiteindelijke doel hiervan is een goede zelfregulatie.

De behandeling is gericht op het verminderen van de lichamelijke klachten, door herstel van het lichaamsgevoel, functioneel ademen en bewegen en het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Mensen worden zich meer bewust van houding, beweging, ademhaling en eigen reactie op spanning. U leert het zelfstandig toepassen van ontspanningstechnieken en ademhalingstechnieken. U verwerft meer inzicht in uw reactie op spanning. De behandeling is grotendeels gebaseerd op de methodiek van Jan van Dixhoorn.

Ons complete behandelaanbod

Lees meer

Vragen of afspraak maken?

Contact